Torsti Luotonen “To be is to do - Socrates To do is to be - Sartre Do Be Do Be Do - Sinatra” ― Kurt Vonnegut

Viisas pienyrittäjä katsoo nyt vasemmalle

Yrittäjän vapaus on monelle pelkkä myytti ja oma firma pakon sanelema välttämättömyys.

Omaa yritystä pyörittävälle on tärkeintä että ihmisillä menee hyvin tai edes kohtalaisesti ja että he luottavat tulevaisuuteen. Kampaajat, taksikuskit ja kuljetuspalvelut ovat ihan oikeasti talouden indikaattoreita ja ovat ensimmäisiä jotka huomaavat kun kansalaiset ovat epävarmoja omasta toimeentulostaan ja työpaikastaan.

Pienyrittäjän arki on usein kovaa taistelua toimeentulosta ja täynnä huolta tulevasta.

Sipilän käsitys yrittäjästä on ihan erilainen kuin suurin osa suomalaisista yrittäjistä on. Pääministerimme ja hallituksen kuva yrittäjästä ei ole ihminen joka miettii seuraavan kuukauden lainanlyhennyksiä, eikä sitä menevätkö jotkut tärkeät ja kalliit puhdistusaineet vanhoiksi ennen kuin tulee seuraava tilaus, eikä sitä joutuuko tässä kuussa asuntolainan lyhennyksen eräpäivää siirtämään koska töitä on ollut niin vähän.

Uusi yrittäjyyden muoto on tietenkin entiset kuukausipalkalla vakituisessa työsuhteessa olleet työntekijät jotka on pakotettu vasten tahtoaan yrittäjiksi. He myyvät nyt tuntejaan usein entiselle työnantajalleen täsmälleen samaan työhön mitä tekivät ennen yrittäjyyttään kuukausipalkalla, nyt vain käytännössä ilman mitään turvaa tulevasta.

 Hallituksen tukema ja vaalima yrittäjä onkin oikeasti omistaja jonka alaisuudessa on työntekijöitä ja pienten yrittäjien verkosto alihankkijoina

 

Suomen yrittäjien tuore toimitusjohtaja ja entinen Hesarin päätoimittaja Mikael Pentikäinen on aloittanut jonkinlaisen sodan ammattiyhdistysliikettä vastaan puuhaamalla Suomeen yksityistä työttömyyskassaa jonka jäsenmaksut työnantaja tarjoaisi työntekijöille. Suomen yrittäjien taktiikka on kiero.

 Harva yritys haluaa tai uskaltaa rakentaa suoranaista vastakkainasettelua omistajan ja työntekijöiden välille, ollaan mieluummin, ainakin puheissa samaa porukkaa.

 Pentikäisen hanke hyökkää työntekijöiden kimppuun ovelasti takaapäin jolloin tarkoituksena on tietenkin heikentää henkilöstön asemaa neuvotteluissa viemällä siltä ammattiyhdistysliikkeen tarjoama tuki ja joukkovoima.

 

SDP:n veromalli keventäisi kaikkein pienituloisimpien verotusta ja elvyttäisi taloutta suoraan kulutukseen, koska käytännössä kaikki lisäraha pienituloisille lähtisi taatusti kiertoon piristämään taloutta ja luomaan ympärilleen lisää työtä, kuten tietysti myös se monen populismiksi kauhistelema satasen korotus kaikkein pienimpiin eläkkeisiin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- " Pentikäisen hanke hyökkää työntekijöiden kimppuun ovelasti takaapäin jolloin tarkoituksena on tietenkin heikentää henkilöstön asemaa neuvotteluissa viemällä siltä ammattiyhdistysliikkeen tarjoama tuki ja joukkovoima."

Ovela hanke ehkä on, mutta mitään kieroa siinä ei ole. Eihän kenenkään työntekijän ole pakko liittyä tuohon yksityiseen työttömyyskassaan. Jokainen voi edelleen halutessaan kuulua ammattiliittoon ja liiton kassaan, jos katsoo siitä olevan itselleen enemmän hyötyä.

Minä ainakin esimerkiksi kannatan tuota Pentikäisen ideaa yksityisestä työttömyyskassasta, vaikka (toistaiseksi) liittoon kuuluva rivityöntekijä olenkin. Olen nimittäin jo pitään pohtinut, kannattaako minun kuulua ammattiliittoon. Olisin liiton apua tarvinnut vain yhden kerran, kun minut irtisanottiin edellisestä työpaikastani, mutta silloin ei mitään apua ollut tarjolla. Väkisinkin sitä alkaa miettiä, että miksi minä liiton jäsenmaksua sitten maksan...

Käyttäjän TorstiLuotonen kuva
Torsti Luotonen

jos työnantaja maksaa yksityisen työttömyyskassan jäsenmaksun - ei siis ammattiliiton - ja antaa ymmärtää että se sopii tällä työpaikalla kaikille, niin kyllä se hankala on varsinkin uuden työntekijän ilmoittaa haluavansa kuitenkin kuulua liittoon ja maksaa jäsenmaksut itse.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

En näe siinä mitään hankalaa. Itse ainakin kuuluin jo liittoon, kun menin töihin. En muista kysyttiinkö aisasta kaikilla työpaikoilla edes mitään.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Vasemmistoliitolla on juuri menossa yrittäjyysohjelma, missä kartoitetaan yrittäjän kohtaamia haasteita. Valmistunee jouluun mennessä.

Toimituksen poiminnat